En kort historie om regnestokke

De første Faber-Castell regnestokke blev produceret i 1892. Men historien om dette anvendelige værktøj er 250 ældre end det. Først var det kun til at lægge til og trække fra; flere komplicerede kalkulationer blev senere mulige. Opfindelsen af lommeregneren i 1969 betød undergangen for regnestokken. I århundreder havde den gjort regnestykker nemmere for matematikere, fysikere, ingenører og andre.

 

Begyndelsen: 1892

Den første regnestok blev produceret på en fabrik i Geroldsgrün i nord Bayern. Fabrikken blev grundlagt af Lothar von Faber i 1861 for at markere hundredeåret for virksomheden baseret i Stein nær Nürnberg, som allerede inden havde et internationalt ry.

Siden, der er en gengivelse fra virksomhedskataloget fra 1896, viser eksempler på regnestokke og også de to ældste modeller af regnestokkene: Nr. 350 lavet i træ med "Mannheim" scalaen og en glas cursor, og nedenunder den er Nr. 360, som også er lavet af træ men med cellulouid scalaer. Begge modeller er kun delvis afbildet, den venstre del af Nr. 350 og den højre del af nr. 360.

 

Modernisering og kriser: Årene omkring første verdenskrig

Et senere katalog, dateret i 1912, bød på en række af forskellige linealer, vinkelmålere og t kvadrater lavet i træ og 20 forskellige modeller af regnestokkene i høj kvalitet og præcision. Regnestokkene var lavet af pæretræ (perfekt til formålet) med celluloid scalaer.

Den favourable udvikling siden tidernes morgen blev desværre forstyrret af anden verdenskrig. Efter krigstidens depression og hyperinflation var meget vanskelige tider for den specialiserede produktion i Geroldsgrün.

Regnestokke var stadig ukendte for de fleste mennesker og blev kun anvendt af et begrænset antal ingeniører og teknikere, sjældent af forretningsmænd.

Det var derfor ikke muligt at indføre rationel masseproduktion. Der blev dog produceret modeller ti specifikke lejligheder i samarbejde med eksperter. Der var nu regnestokke til skovbrug og tømmerhandel og betonarbejde.

 

Boom og kollaps: Trediverne og anden verdenskrig.

En periode med hurtig vækst begyndte i 1931. Regnestokkene var nu et vigtigt værktøj for ingeniører og alle brugte dem. I 1935 blev der udviklet en ny model ("System Darmstadt"), baseret på ideer af Alvin Walther på fra Darmstadt Polyteknik og i samarbejdet med ham var Faber-Castell sikret en fremragende markedsposition. Modellen 1/51 regnestik blev lavet i pæretræ med celluloid scalaer og blev kendt som ingeniørregnestokken. I 1940erne var der mere end 50 forskellige modeller til tekniske og forretningsmæssige beregninger. Productionen var begrænset i krigstiden, og der blev kun produceret et begrænset antal til cvil brug, mens en mængde modeller blev bestilt af hæren og regeringen, for hvem råmaterialerne var tilgængelige.

 

Det økonomiske miracle: Efter krigstid perioden

Nye metoder til at producere regnestokkene blev introduceret i 1950. Plasticmodeller blev mere og mere tilgængelige som et supplement til det eksisterende sortiment af regnestokke i træ. Til at starte med blev de variende længder skåret af plademateriale, men senere blev sprøjtestøbning anvendt. Dette fremskyndte de indledende stadier af produktionen. Brugen af plast gjorde det lettere at producere dobbeltsidede regnestokke, der havde været en omkostningsfuld process for de hidtil eksisterende regnestokke i træ, hvor scalaen skulle tilpasses individuelt.

37 patenter var blevet tildelt (først fra det tyske rige og senere den føderale republic) og 95 registrerede, hvilket illustrerer, hvor vigtig regnestok-forretningen var for Faber-Castell.

 

Den elektroniske regnemaskine: Slutningen på regnestokkene.

I 1974 blev der udviklet en elektrisk model hos Geroldsgrün. Denne kombinerede en lommeregner med en traditionel regnestok; denne serie, TR1 - TR3 kunne ikke konnkurrere med de billige masseproducerede produkter fra østen.

Regnestokke i deres originale form og funktion er ikke længere vigtige i skoler eller på arbejde. Salget faldt drastisk i 1975 og markedet løb tør.Faber-Castell har stadig et antal regnestokke.

For mere information kontakt Faber-Castell på 70 25 10 77 eller mail: info@faber-castell.dk