Kaspar Faber

Producenter af blyanter blev første gang registreret i kejserbyen Nürnberg omkring år 1660. Mange håndværkere opførte også shops i de omkringliggende byer, men især i Stein lige inden for Marquisate of Ansbach. Her var håndværkerne ikke underlagt de samme strenge kontroller som i Nürnberg, så de havde en konkurrencemæssig fordel.

En af dem var møbelsnedker, Kasper Faber. Først arbejdede han for lokale handlende, men i fritiden producerede han blyanter for egen regning. Snart blev han så succesfuld at han var i stand til at starte sin egen forretning. Denne ydmyge begyndelse blev starten på en international virksomhed.

Anton Wilhelm Faber

Efter Kaspers død overtog hans søn, Anton, virksomheden som allerede gik godt. Han købte et stykke jord i udkanten af Stein med en workshop som i løbet af få år blomstrede op og blev en fabrik. Stedet er Faber-Castells hovedsæde den dag i dag. I en alder af 51 overgav Anton Wilhelm virksomheden til sin eneste søn, Georg Leonhard. Virksomheden var allerede dokumenteret som blyantsfabrik og virksomheden bærer stadig Anton Wilhelms initialer.

 

Georg Leonhard Faber

Georg Leonhard drev virksomheden videre, selvom det var vanskelige tider både politisk og økonomisk, var han i stand til at forhindre en nedgang i forretningen. Hans blyanter blev stadig fremstillet ved hjælp af konventionelle metoder, selvom man havde opdaget en ny måde til at fremstille bly i Frankrig. Han var ikke i stand til at konkurrere med de sjældne, engelske blyanter der var lavet af det fineste Cumberland grafit.

Han indså dog, at udenlandsk erfaring var afgørende for virksomhedens fremtid, og derfor sendte han sine sønner Lothar og Johann til udlandet. Det var i byer som London og Paris, at den ældste søn, Lothar, udviklede ideer som inden for få år skulle udvikle fabrikken i Stein til at indgå i rækken af internationale virksomheder.

Lothar von Faber

Den 22årige Lothar Faber vendte hjem efter hans fars død i 1839 med en stærk vilje og et ambitiøst mål: At opnå den højeste position med ved at gøre det bedste, der kan gøres uanset hvor i verden". Han moderniserede produktionsanlægget og sikrede førsteklasses råvarer fra en grafitmine i Sibirien.

Han lagde stor vægt på høj kvalitet og eksklusiv præsentation af sine produkter, som var stemplet med "A.W. Faber" - og dermed blev det første brandnavn inden for skriveredskaber en realitet.

 

Modernisering af produktionen

Da han overtog virksomheden, spildte Lothar ingen tid og moderniserede produktionen. Han opsatte nye bygninger, der var lyse og luftige for at give sundere arbejdsforhold og motivere medarbejderne mere. Kønnene var strengt adskilte: tungt, manuelt arbejde som forarbejdning af ler, grafit og træ blev udført af mænd, mens polering, stempling og emballering af blyanter til forsendelse blev udført af kvinder. Billedet viser blyet der bliver limet ind i lamellerne.

 

Sociale fonde

Lothar Faber var klar over de sociale problemer som industrialiseringen medførte. Derfor oprettede han allerede på et tidligt tidspunkt institutioner, som senere blev standard som virksomheds sygesikringsordning - det ældste i Bayern.

Fem år senere grundlagde han en sparekasse for sine medarbejdere, så en pensionsordning og senere en forbrugerklub, hvor medarbejderne kunne købe mad til favorable priser. Han byggede lejlighedskomplekser med høje standarder for sin tid, og han havde en relativ høj levestandard.

 

En af Tysklands første børnehaver

Uddannelse stod Lothars hjerte nært. For at beskytte børn mod dårlige påvirkninger, gav han god støtte til en børnehave i Stein som åbnede 13 august 1851 - under det besværlige navn "spædbarn plejeinstitution". Han donerede penge til skoler og andre uddannelsesinstitutioner inklusiv et bibliotek til hans medarbejder, der indeholdte "lærerige og nyttige" bøger

 

Grafit fra Sibirien

Lothar Faber sikrede en afgørende markedsfordel, da han købte enerettighederne til en grafitmine i Sibirien i 1856. En fransk guldgraver havde opdaget den og tilbudt et partnerskab til A.W. Faber, som nu var en velkendt virksomhed. Klumper af grafit måtte transporteres med rensdyr gennem et ugæstfrit terræn fra Sajanbjergene omkring 200 miles vest fra Irkutsk, herefter med en båd ned af Amurfloden til østkysten og derfra langs det Vestlige Stillehav og tværs over det Indiske Ocean og Atlanterhavet til Hamborg. Det var ventetiden værd og de "sibiriske blyanter" indkapslet i fint træ fra Florida blev solgt over hele verden.

 

100 års Jubilæum

A.W. Faber fejrede sin hundrede års fødselsdag i 1861. På dette tidspunkt var der ansat 250 medarbejdere i virksomheden og havde en betydelig del af markedet. Lothar Faber, innovativ som altid, var på udkig efter muligheder for at diversificere sin virksomhed og kom forbi et skifer stenbrud en halv snes miles vest for byen Hof i Nordbayern. I jubilæumsåret grundlagde han, i den lille by Geroldsgrün, en fabrik til at fremstille "school slates" og det gav arbejde til mange mennesker. Senere blev der her produceret verdensberømte regnestok værker.

 

A.W.Faber blyantfabrik åbner i New York

Handel og samhandel blev mere og mere svært under Borgerkrigen i USA (1861-1865). For at være i stand til at producere blyanter til det nordamerikanske marked, grundlagde A.W. Faber en fabrik i Brooklyn som blev ledet af Lothar Fabers bror, Eberhard. Senere blev båndet kappet til moderselskabet og blev en selvstændig virksomhed som Eberhard Faber Company.

 

Lothar Faber ophøjet til adelsrang

Gennem årene modtog Lothar Faber adskillige medaljer og Awards som anerkendelse for sin exceptionelle sociale og økonomiske tjenester til samfundet. I 1862 skænkede Kong Maximillian II af Bayern ham en adel af rang og tre år senere blev han udråbt til byrådsmedlem af den bayerske krone. I 1867 sendte den franske kejser, Napoleon III, en delegation til Stein for at studere velfærden for Faber medarbejdere, de blev opfattet som eksemplariske. De udsendte var så imponerede, at kejseren udnævnte Lothar von Faber til Ridder af Æreslegionen. I 1881 blev han ophøjet til adelig baron.

 

Registrering af varemærket A.W. Faber i USA

I 1870 blev varemærket A.W. Faber officielt registreret som det femte brand i handelsregistret i USA. Da de fire andre brands ikke længere eksisterer, er A.W. Faber det ældste brand i USA.

Virksomheden blev registreret i Rusland samme år, og siden fuldte England, Italien, Frankrig og Spanien.

 

Beskyttelse af varemærker

Lothar von Faber varemærkede sine kvalitetsprodukter med navnet på hans virksomhed i en tid, hvor der ikke var en standard for dette. Snart kom der dog blyanter på markedet af meget ringe kvalitet med A.W. bogstaver. Derfor fandt Lothar det nødvendigt at foretage retslige skridt mod disse billige efterligninger. I hans egenskab som kongeligt byrådsmedlem indgav han en begæring om at vedtage en lov til beskyttelse af varemærker. Denne lov trådte i kraft i 1875.

Produktpræsentation

Lothar von Faber lagde altid meget stor vægt på, at hans kvalitetsprodukter blev præsenteret eksklusivt. Han designede og udstyret sine salgskontorer og udstillingsvinduer med en skarp sans for detaljerne og sparede ikke på hverken indsatsen eller omkostningerne hertil. Denne præsentations desk har flere skuffer og er dekoreret med indlæg og støbte figurer. De to keruber, der er monteret i enderne, har travlt med at skrive og spidse blyanter.

"Faber huset" i Berlin

Efter det tyske kejserrige blev etableret i 1871 var Berlin blevet en vigtig hovedstad. A.W. Faber var også tilstede her og på "Empire Day" i 1884 åbnede A.W. Faber smarte forretningslokaler på elegante Friderichstrasse. Stueetagen var en flot, rummelig butik og første salen huserede virksomhedens lager og kontoret for chefen og hans ansatte. "Faber huset" var berømt, men blev desværre ødelagt i et bombeangreb af Berlin i anden verdenskrig.

Wilhelm von Faber

Lothar von Fabers eneste søn, Wilhelm, var den udpegede arving. Han studerede "business administration" i Nürnberg og Schweiz og tiltrådte virksomheden i 1873.

Wilhelm von Faber var kunstnerisk og ikke den fødte forretningsmand. Skæbnen var hård ved ham og hans sønner Lothar og Alfred døde i en alder af tre og fire. For at fuldende tragedien døde han selv i en alder af 42 og efterlod sig tre døtre, alle mindreårige.

Efter Lothars død i 1896, ledte hans enke, Ottilie, virksomheden videre indtil århundredeskiftet med hjælp fra nogle trofaste medarbejdere.

Greve Alexander Faber-Castell

Wilhelm von Fabers ældste datter og efterfølgende arving, Baronesse Ottilie von Faber (1877-1944) blev gift med Greve Alexander zu Castell-Rüdenhausen i 1898. To år senere tiltrådte han i direktionen, som han overtog efter Lothars enke i 1903. Det samme år blev grundstenen lagt til det store "New Castle" et unikt monument i "Jugendstil" (tysk Art Nouveau stil),

Virksomheden blomstrede på ny under Greve Alexander. Med den berømte blyant "Castell 9000" blyant og logoet med de dystende riddere gav han virksomheden et mere moderne image.

Et nyt navn

For at bevare den velkendte virksomhedsidentitet, havde Lothar von Faber fastsat i sit testamente, at hvis hans arvinger gifter sig, skal de beholde familienavnet. På denne tid var dette et usædvanligt skridt, der krævede kongelig godkendelse. Men dette er grunden til, at Alexander og Ottilie ikke var kendt som "Greve og Grevinde zu Castell-Rüdenhausen, men som Greve og Grevinde von Faber-Castell. Dette nye navn blev senere overført til virksomheden, som fra da af blev til A.W. Faber-Castell.

Det nye slot

Ved siden af hovedhuset, som Lothar von Faber havde bygget, fik Ottilie & Alexander von Faber-Castell opført et helt nyt hus designet af Nürnberg arkitekten Theodor von Kramer. De ville gerne have, at facaden lignede et slot - som symbol på navnet "Castell". Interiøret afspejler tidens ånd og er stadigvæk et enestående eksempel på Jugendstil arkitektur (Art Nouveau). Tre af værelserne på slottet blev designet af Bruno Paul. Badeværelserne er luksuriøse og blev udstyret med tidens mest moderne udstyr.

Castell blyantserien

Efter kort tids lederskab, var Greve Alexander i stand til at opnå en konkurrencemæssig fordel med en serie af blyanter af høj kvalitet med navnet Castell. Til denne fine serie af produkter anvendte man en ny fremstillingsproces og inkluderede en række af forskellige blyanter. Den grønne farve, angiveligt baseret på Grevens regiment farver og billedet af de dystende riddere blev A.W. Faber-Castells varemærke.

Polychromos kunstnerfarveblyanter

Kort tid efter Castell blyanterne, kom der endnu et succesfuldt produkt på markedet: "Polychromos". Fra starten af var de tilgængelige i 60 forskellige farver, som var nøje afstemt til standard akvarelfarver. Inden for få år var disse kendt blandt kunstnere som et produkt af topkvalitet: den førende position er forblevet uændret til den dag i dag.

150 års jubilæum

150 års jubilæet blev fejret i 1911. En moderne produktionsvirksomhed med lys og luftige rum gav fremragende arbejdsbetingelser. Antallet af medarbejdere var mere end fordoblet siden 1904: virksomheden havde nu 2000 ansatte og 200 medlemmer af den tekniske og økonomiske stab der forsynede omkring 100.000 kunder over hele verden.

Ottilie & Alexander bliver skilt

Grevinden og Grevinden blev skilt efter 18 års ægteskab. Grev Alexanders lange fravær gennem krigen gjorde det svært at forene deres forskellige interesser. Otillie forlod hendes mand og børn for at blive gift med Phillipp von Brand zu Neidstein. På grund af datidens regler, var hun den skyldige, da det var hende, der forlod hjemmet, og familieformuen overgik derfor til hendes søn Roland. Greve Alexander fortsatte med at lede virksomheden.

Udenlandske operationer blev konfiskeret

Første Verdenskrig gjorde betydelig skade for den tyske økonomi; Faber-Castell var blandt de virksomheder der lidte store tab. De udenlandske datterselskaber blev beslaglagt; de amerikanske datterselskaber blev solgt efter våbenhvilen. Der skulle gå mange år, før A.W. Faber-Castell (tidligere A.W. Faber) igen var i stand til at sætte foden på Nordamerikansk jord igen: Ikke før 1994 havde virksomheden succes med at generhverve rettighederne over brandnavnet i USA og Canada.

Greve Alexanders død

To år efter at han blev skilt fra Ottilie, giftede Greve Alexander sig med Grevinde Margit von Zedtwitz: deres søn Radulf blev født i 1922. Greven gik tilbage til navnet Castell-Rüdenhausen. Han døde af en lungekomplikation i en alder af 61. Hans eneste søn af første ægteskab, Roland, var arving til Faber-Castell titlen.

Greve Roland von Faber-Castell

Da Greve Alexander døde i 1928 blev hans unge søn, Roland, leder for virksomheden. I 1932 overtog Faber-Castell Johann Faber blyantfabrik (som var grundlagt af Lothar von Fabers bror i 1879) og med dette også det brasilianske datterselskab Lapis Johann Faber. I 1950 købte Faber-Castell Osmia virksomheden og startede produktionen af fyldepenne. Produktionen ophørte i 1975.

Der opstod nye udenlandske datterselskaber i årene 1960-1977 herunder et salgsselskab i Frankrig (1960), fabrikker i Australien og Østrig (begge i 1962), Argentina og Peru (begge i 1965). I 1967 kunne Greve Roland købe aktiemajoriteten i Lapis Johann Faber S.A. i São Carlos, som var blevet konfiskeret under anden verdenskrig. Det er nu den største blyantfabrik i verden.

Dekorative figurer

Produkter designet til børn med attraktiv indpakning var meget vigtigt for Lothar von Faber. Greve Roland von Faber-Castell fortsatte traditionen og markedsførte en række æsker med blyanter, der var dekoreret med par i folkedragter, dyr, nisser, påskeharer og julemanden. Denne farvefulde indpakning gør stadig både børn og forældre glade.

Patent mekaniske blyanter

Anden verdenskrig forårsagede igen en økonomiske krise. Fabrikkerne i Brasilien og USA blev tabt. Greve Roland var dog, i løbet af kort tid, i stand til at få virksomheden på fode igen.

Produktionen af patenterede TK blyanter startede i Konstanz ved grænsen til Schweiz. Dette var en ny, mekanisk blyant til tekniske tegnere og kunstnere og blev en international succes.

Kuglepennen

Efter krigen blev kuglepennen mere og mere populær og blev en alvorlig konkurrent til fyldepennen. A.W. Faber-Castell var den første tyske producent til at indbefatte kuglepennen i sit sortiment, reklamen for dem var en serie af farvefulde, nutidige billeder.

Et nyt logo

Efter krigen blev de dystende krigere betragtet som gammeldags, så derfor blev virksomhedens logo ændret. Kartouchen med firmanavnet, omringet af slottet var i overensstemmelse med nye tider og markerede starten på en ny æra. Det var ikke før 1993 at riddersymbolet blev indført på ny.

Farvefuld indpakning

Efterkrigstiden var grå og uinspirerede, men heldigvis genopdagede folk glæden ved livet; de udviklede smag for at rejse og elskede billeder f fremmede lande. Italien var især et foretrukken feriemål blandt tyske turister: Tusindvis af VW Beetles pakkede med glade børn ville krydse grænsen på vej til solrige strande.

200 år med A.W. Faber-Castell

I 1961 fejrede virksomheden sit 200 års jubilæum med 3000 nuværende og tidligere medarbejdere og med gæster fra hele verden. Civilkorpset fra øen Reichenau on Lake Constance kom i historiske uniformer for at vise deres gode relationer til fabrikken i Konstanza. Folkene i Stein deltog også, der blevet givet en skolefridag, og børnene nød at se det farverige optog.